2025
Daans
meningen arsenaal.


Menu 2026
Jaren overzicht

December 2024

Oktober 2024

Oktober 2024

Augustus 2024

Menu 2024

Smal beeldscherm of smal venster. Tekst pas niet naast elkaar. Scroll naar beneden om de tekst te lezen. of maak browser venster breeder.

Veiligheid in de transport Sector.

Veiligheid en transport sector zijn 2 dingen die niet te combineren zijn. Ik ga het nu niet hebben over hoe slecht chauffeurs rijden, Maar over technologische ontwikkelingen van de vrachtauto waarvan de economische voordelen vele male zwaarder wegen dan de verkeersveiligheid.

De dodehoek

Rechts Afslaan

In de telegraaf staan een paar keer per jaar een artikel liefst in Amsterdam over een aangereden fietser die overreden is door een rechts afslaande vracht auto. In z'n artikel wordt alle oppervlakkige conclusie's getrokken van on oplettende chauffeurs tot totale leverings verboden voor het vrachtverkeer. Maar de echte oorzaak van de problematiek wordt in die artikelen niet behandeld.

De reden dat chauffeurs fietsers bij het rechtsafslaan over het hoofd zien komt door het design van vrachtauto's en de economische belangen van transport bedrijven. Aan de rechterkant van standaard vrachtauto hangen 4 spiegels. De chauffeur moet bij het rechtsafslaan 2 keer in al die 4 spiegels gekeken hebben. Dat is in het intensieve verkeer van vandaag onmogelijk. een oplossing voor dit probleem is het gebruik van een dode hoek camera. Bij het gebruik van een dode hoek camera. Kan een chauffeur de hele rechter dodehoek overzien in 1 oogopslag. Bij het gebruik van een camera komt de dode hoek spiegel te vervallen. Waardoor het zicht door de vooruit verbeterd wordt. Want de spiegels zelf maken het dodehoek probleem groter in plaats van kleiner. Maar een spiegeltje is nog altijd goedkoper dan een camera systeem.

Het voorang verlenen

In veel steden heeft het verkeer van rechts voorrang. Voorrang verlenen aan van rechtskomend verkeer is met de vrachtauto een ramp. Door het design van de cabine en en de verplichte spiegels. Is de dode hoek aan de rechterkant zo groot dat je een hele zijstraat niet kunt zien. Om dit te veranderen moet het design van de vrachtautocabine's drastisch veranderen. Om te beginnen moet het stuur naar het midden, De vooruit moet een busruit zijn zonder zijsteunen en de zijruiten moeten groter waardoor de chauffeur ook naar beneden kan kijken. Zodat hij/zij ook kan zien of iets direct naast de cabine staat. De spiegels moeten hoger maar ook zoals bij een bus gemonteerd worden. Zodat spiegels 75 CM voor het voertuig uitsteken.

De automatische versnellingsbak

En andere technologische ontwikkeling die gevaarlijk is de automatische versnellingsbak in vrachtauto's. De hydrologische automaten verbruiken in vrachtauto's te veel brandstof. De fabrikanten hebben daarom een robot gestuurde versnellingsbakken ontworpen. Een computer bedient de koppeling en de versnellingsbak. Er zit een dodelijk nadeel aan dit systeem, computers kunnen niet de verkeerssituatie beoordelen. Het systeem schakeld wanneer de computer dat wenst. Zonder rekening te houden met hellingen en bochten.

Het schakelen tussen 2 versnellingen duurt z'n 2 seconden. Tijdens het schakelen verliest het voertuig zijn tractie. In bochten kan door tractie verlies een auto uit een bocht vliegen. Z'n robot gestuurde versnellingsbak schijnt brandstof te besparen. De cijfers die ik zelf gezien hebt bevestigen dat niet. Echter is de in het vooruitzicht gestelde brandstofbesparing voor transportbedrijven veel belangrijker dan het verlies van een paar auto's en levens.

Economische belangen

Transport bedrijven hebben veiligheid hoog op de agenda staan zolang het niet te veel kost. Daarom kiest een transport bedrijf voor een dodehoek spiegel boven een camera systeem. Wanneer het mis gaat dan hangt de chauffeur en voor het transport bedrijf is het verzekerings kwestie. Het is nog altijd goedkoper om een paar levens en auto te vergoeden dan vrachtauto's en bussen te voorzien van een camera systemen. Het veranderen van het design van een vrachtauto is zeer kostbare zaak en transport bedrijven willen dat niet betalen. En transportbedrijven willen ook niet investeren in een wagenpark waar maar 1 bemanningslid tegelijk op een auto kan.

Vorig blog bericht.
Blog begin pagina
Volgend blog bericht.

Vorig blog bericht.
Blog begin pagina
Volgend blog bericht.

© 2025 - Daansweb.net - Daan van der Hoeven.
Niets van dit Blog verhaal mag door derden gebruikt worden.