2025
Daans
meningen arsenaal.


Menu 2026
Jaren overzicht

December 2024

Oktober 2024

Oktober 2024

Augustus 2024

Menu 2024

Smal beeldscherm of smal venster. Tekst pas niet naast elkaar. Scroll naar beneden om de tekst te lezen. of maak browser venster breeder.

Twitter, Faceboek, Gmail, MSN live.

Welcome to the cloud

Op dit moment is er een grote computer revolutie gaande. Steeds meer gegevens en programma's gaan de computer cloud (wolk) in. Dit houdt in dat al jou programma's en documenten op internet komen te staan, op servers die door anderen worden beheert. Maar ook dat je die programma's en documenten ook via internet oproept, bewerkt en weer opslaat. De voordelen van deze manier van werken zijn legio. Want met the cloud maakt het helemaal niet uit met welk computer systeem je inlogt. Je kunt met zelfs met een I-pad of een vergelijkbaar tablet zo aan je gegevens. De traditionele pc en laptop zal uiteindelijk uit het gemiddelde huishouden verdwijnen. Traditionele pc zijn ontworpen om gegevens en programma's zelf op te slaan en te gebruiken. Die programma's moet de gebruiker zelf installeren en geüpdatet houden. Wanneer alles in the cloud zit dan gebeurt dat allemaal door professionele systeem beheerders. De eind gebruiker van een cloud heeft geen omkijken naar systeem updates, back-ups en eventueel gegevens verlies.

Door alle programma's documenten naar the cloud te verplaatsen heeft eindgebruiker minder zorgen. Gmail is een mooi voorbeeld van een applicatie die volledig in the cloud operationeel is. Sociale media zoals twitter en faceboek zitten ook volledig in de cloud.

Maar er zitten juridische haken en ogen aan the cloud. Zo heeft de Amerikaanse justitie het Twitter gebruik van wikileaks oprichter julian assange en XS4ALL oprichter Rob Gongrijp opgeëist. voor hun onderzoek tegen wikileaks. De Amerikaanse overheid kan dit doen omdat de servers van Twitter in de verenigde staten staan. Daarom valt Twitter onder Amerikaanse Wet. En via die wet kan de Amerikaanse Justitie persoonsgegevens en gebruikersgegevens vorderen. Ook van personen die geen U.S. citizen zijn of die nooit in U.S. geweest zijn. Ook de MSN, Google en Faceboek servers staan in de verenigde staten. Het is tot nu toe onbekend of de Amerikaanse Justitie van die bedrijven ook de gegevens gevorderd heeft van de eerder genoemde personen. Ook in Nederland is wetgeving in de maak waarmee het mogelijk wordt om gegevens van servers te vorderen en zelfs zonder tussenkomst van een rechter websites van het Internet te halen. En er is al in Nederland al wetgeving van kracht dat waarmee Internet providers verplicht zijn om surfgedrag van diens abonnees te registreren.

Een collega van kantoor bij Verhoeven is zeer gesteld op zijn privacy. Wanneer je alleen al foto van hem maakt wordt je al uitgemaakt voor grote 'vuile paparazzi'. Wanneer de betreffende foto op internet beland is de collega in alle staten. De persoon in kwestie is gehecht aan zijn privacy. En houdt niet van die flauwekul. Verbaasd was ik ook toen hij ineens vrienden met mij op Faceboek wilde worden. Nadat ik om een kleine uitleg had gevraagd was het antwoord. Dat tegenwoordig iedereen op Facebook zit. Facebook en Linkedln en andere sociale netwerk sites zijn belangrijke hulpmiddelen voor het zogenaamde netwerken. Mijn collega heeft grote bezwaren dat een fatsoenlijke foto van hem tijdens een personeelsfeest op een huis server gehost is. Terwijl die dezelfde collega vanwege zijn carrière zijn hele leven publiceert inclusief foto materiaal op Amerikaanse servers van wie bijna niemand weet wie die precies beheert.

Natuurlijk zijn internet sites zoals Twitter, Faceboek, Hyves of Gmail. Hele leuke en hippe initiatieven op internet. Maar je moet er goed over nadenken wat je allemaal erop zet. Ook privé berichten zijn in de cloud minder privé dan ieder zou willen. Soms is het beter om je gegevens en documenten op je eigen lokale schijf te plaatsen. Bedrijfs gegevens moet je zelfs op een eigen server plaatsen. Waarmee je bedrijfs cloud creëert anders zijn de bedrijfs gegevens minder persoonlijk dan ieder zou willen.


Vorig blog bericht.
Blog begin pagina
Volgend blog bericht.

Vorig blog bericht.
Blog begin pagina
Volgend blog bericht.

Creative Commons Licentie
Dit werk van Daan van der Hoeven op deze pagina is in licentie gegeven volgens een Creative Commons Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.